Küçük bir esnaf lokantasında sadece çorba çeşitleriyle ne kadar kar edersiniz?
Plaza hayatının ayak oyunlarından yorulup kendi işini yapmak isteyen, son yıllarda maaşları da hayat standardının çok altına düşen beyaz yakalıların ya da sosyal güvencesi olmayan her gelen misafirin “ellerine sağlık” demekten yemeklerini öve öve bitiremediği ev hanımlarının hayali olan lokanta açmak ne kadar kazandırıyor merak edenlere için baktık.
Günlük ortalama satış adetleri:
Çorbaların porsiyon satış fiyatları:
Çorba satışından günde 17.250 TL kazanılıyor. 1 ayda 26 gün çalışıldığında aylık brüt kazanç 448.500 lira oluyor.
Maliyetlere bakında kelle paça çorbasında 2.500 lira, mercimek ve ezogelinde 1.500 lira, işkembede 500 lira, tavuk suyu çorbada 500 lira, ekmek için 600 lira, yağ 350 lira ile toplamda aylık malzeme gideri 154 bin 700 lira tutuyor.
Sabit giderlere de bakınca, muhasebe için ayda 30.000 lira, kira 10.000 bin lira, doğalgaz 3.500 lira, elektrik 1.500 lira, su 1.000 lira ve 3 personelin maaş asgari ücret üzerinden 55.527 lira, kendi sosyal güvenliğiniz için Bağ-kur primi 2.952,36, sosyal medya hizmetleri için de 5.000 TL ayırınca toplamda 109.479,36 lira ediyor.
Aylık net kazanç, 184.320,64 lira olsa da bunun içinde KDV ve gelir vergisi bulunmuyor. Kabataslak bir hesapla, 80.730 lira KDV, 35.766,57 lira da gelir vergisi tahakkuk ediyor. Ancak daha detaylı muhasebesel hesaplarla değişebilir.
Geriye net vergi sonrası 67.824,07 TL kalıyor ki yaklaşık 6 asgari ücret ediyor. Karar sizin!
Örnekleriyle burada da izleyebilirsiniz.