Memur ve emekli maaşlarına artık o para eklenmeyecek! Merkez Bankası açıkladı, yapılacak zam belli oldu…

AKP iktidarından önce asgari ücretin üzerinde olan en düşük emekli maaşı, hükümetin aylık bağlama oranında yaptığı değişiklikler ve emekli vatandaşlara yönelik düşük zamlarından sonra adeta sefalet aylığı seviyesine geriledi.

Kira, gıda fiyatları, giyim ve birçok alanda giderler gün aşırı zamlanırken, emekli maaşı ile geçinmek imkansız hale gelmiş durumda.

Son olarak Temmuz ayında emekli aylıklarında yüzde 25 oranında enflasyon farkı yansıtan hükümet, bu artıştan en düşük emekli maaşı alanları muaf tutarak, taban aylığın 7 bin 500 lira olarak devam etmesine karar vermişti.

Son olarak mart ayında zam alan ve emekli aylıkları 265 doların altına düşmüş vatandaşlar hükümete isyan ederken, 2024 yılında maaşlara yapılacak zamlar hakkında ilginç detaylar ortaya çıktı.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMLARI ARTIK BÖYLE BELİRLENECEK

28 Mayıs sonrası göreve gelen ve enflasyon ile mücadele için çalışan ücretleri ve vergilerde düzenlemeye gidilmesini savunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emekli ve memurların ücret artışları için de yeni bir sistem önerisinde bulunmuştu.

Maaşlara yansıtılacak artışın ölçülen enflasyona göre değil, tahmin edilen enflasyona göre belirlenmesini isteyen Şimşek’in girişimlerinin ardından, emekli ve memurlar için yıllardır maaşlara eklenen o bedele son verildi.

Gazeteci Cem Küçük, Şimşek ile gerçekleştirdiği 1.5 saatlik görüşmenin detaylarını TGRT Haber canlı yayınında açıklarken, 2009 yılından beri maaşlara değişik oranlarda eklenen refah payı uygulamasına bu yıl itibarıyla gidilmeyeceğini ve milyonlarca memur ve emeklinin ücretine yalnızca ‘enflasyon farkı’ ekleneceğini belirtti.

BAKAN ŞİMŞEK YILLARDIR SÜREN UYGULAMAYI KALDIRIYOR

Küçük’ün açıklamalarının ardından, emekli ve memurların dikkati TÜİK tarafından belirlenecek enflasyon rakamlarına çevrilirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçtiğimiz günlerde yayımladığı enflasyon raporu ile yıl sonunda ortaya çıkacak enflasyon kabaca belirlenmiş oldu.

Ekim ayında yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi ile yıl sonu enflasyonu için yüzde 68,01 tahmininde bulunan TCMB, kendi kaynakları ile yaptığı araştırmanın sonucunda ise söz konusu enflasyon tahminini 65-68 arasında açıkladı.

TÜİK tarafından yılın ilk 10 ayına ait veriler kesinleşirken, Temmuz ile yıl sonu arasında gerçekleşecek ve maaşlara enflasyon farkı olarak yansıtılacak tutar ise 2 ayın verileri eksik olmasına rağmen yüzde 29.40’a ulaştı.

MERKEZ BANKASI VERİLECEK ENFLASYON FARKINI ŞİMDİDEN AÇIKLADI

Merkez Bankası’nın raporunda yer alan verilere göre, gelecek aylarda gelmesi muhtemel enflasyon verileri ile Ocak ayında maaşlara yüzde 39 ile 40 arasında bir zam yansıtılacak. Küçük’ün Şimşek ile yaptığı görüşmenin detaylarına yönelik açıklamasının ardından memur maaşları için ilave bir ücret artışı beklenmiyor olsa da, SGK Uzmanları en düşük emekli maaşına seyyanen zam yapılmasına kesin gözüyle bakıyor.

Hükümet, aylardır ek zam isteyen emeklilere kulağını kapayarak, yılın geri kalan bölümünü zamsız şekilde kapatabilmek için bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL’lik ikramiye uygulamasına başvurmayı tercih etti.

Ocak ayında emeklilerin aylıklarına yansıtılacak artış tutarının, halihazırda yüksek maaş alan emekliler için sınırlı olması beklenirken, taban aylık alan emekliler içinse yüzde 50’nin üzerinde bir zam yapılması gündemde.

“HÜKÜMET 2024’TE EMEKLİYE REKOR ZAM YAPACAK”

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere emeklilerin desteğini kaybetmeden girmek isteyen hükümet, özellikle CHP’de yaşanan genel başkan değişikliği sonrası muhalefet bloğunun yeniden toparlanabilme ihtimaline karşın çalışan ve emekli ücretlerinde rekor bir artışa başvurabilir.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, hükümetin seçimlerden önce eşi benzeri görülmemiş bir artışa imza atacağını belirtirken, bazı ekonomistler ise uygulanan sıkı para politikaları nedeniyle bu zamların mümkün olmadığı görüşünü savunuyor.

MAAŞLARA REFAH PAYI EKLENMEZSE NE OLACAK?

2009 yılından bu yana memur ve emekli maaşlarına eklenen refah payı, TÜİK’in tartışmalı verileri nedeniyle gelen tepkilerin önüne geçebilmek adına hükümetin başvurduğu bir yol olarak dikkat çekmekteydi.

Açıklanan enflasyon oranına göre, bazen 3 ila 5, bazen 10 puanı bulan ilave eklemeleri içeren refah payı, Küçük’ün belirttiğine göre bu yıl itibarıyla memur maaşlarına yansıtılmayacak.

2 BİN LİRANIN ÜZERİNDE ZAM BUHAR OLACAK!

En düşük memur maaşı olan 22 bin 17 liralık bir devlet çalışanı, yüksek enflasyon nedeniyle yüzde 10 ve civarında eklenmesi beklenen refah payından yararlanamaması halinde, 2024 yılının Ocak ayında alacağı zamdan yaklaşık 2 bin ile 2 bin 500 lira daha az yararlanmış olacak.

Yani Bakan Şimşek’in belirttiği bu değişiklik, milyonlarca memur ve yüksek maaş alan emeklinin cebine girecek parada önemli bir düşüş yaşanmasına neden olacak.

Uygulamanın detayları henüz kesinlik kazanmamış olsa da, Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirleyeceği rakam sonrasında memur ve emekli maaşları için eklenecek zam oranı da kısa süre içerisinde netleştirilerek kamuoyuna duyurulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir