T24 Haber Merkezi
“MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp ardından tahliye edilen T24 yazarı Tolga Şardan da, tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen Dezenformasyon Yasası’nın iptalini görüşecek olan Anayasa Mahkemesi’nin önünde yaptığı açıklamada, “Ben son olayım, benden başka da kimse bu süreçleri yaşamasın” ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin ve muhalefetin “sansür yasası” olarak nitelendirdiği, iki gün önce tahliye olan T24 yazarı Tolga Şardan’ın da geçen hafta tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen “Dezenformasyon Yasası”, CHP’nin başvurusu üzerinde bugün Anayasa Mahkemesi’nde görüşülecek. Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, Haber Sen’den oluşan basın meslek örgütleri, söz konusu maddenin iptali için AYM önünde yerlerini aldı. Yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp ardından tahliye edilen T24 yazarı Tolga Şardan da tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen yasayla ilgili AYM önünde açıklama yaptı.
Şardan yaptığı açıklamada, “Daha önce gözaltına alınıp tutuklanırken söylemiştim. Nihayetinde biz hepimiz gazeteciyiz. Bu meslek sayesinde hayattayız. Benim yaşadığım ilk değil. Daha önce de meslektaşlarımız, meslek büyüklerimiz bu süreçleri yaşadılar. Olmaması temennimiz ama mesleğimizin kaderi olarak görüyorum. Kader midir o da tartışılır. Biz maalesef farklı süreçlerin altında kalan, ezilen bir meslek grubu olarak böyle süreçleri yaşıyoruz” dedi.
Şardan, “Yüce mahkemenin sağduyulu bir karar vereceğini umuyorum. Vereceği sağduyulu karar sadece mesleğimiz için değil toplumun ve ülkenin genel beklentisi açısından da çok önemli. Toplumun biraz daha rahatlamaya ihtiyacı var. Doğru habere, doğru bilgiye ihtiyacı var. Dolayısıyla, gazetecilerin önünü kapatmak yerine, altını çizerek söylüyorum, gazetecilik yapan gazetecilerin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yasa geçen yıl Meclis’ten geçeren sosyal medyadaki bot hesaplarla mücadele olarak açıklanmıştı. Bugün, sadece ben değil, gözaltına alınan diğer meslektaşlarımız da oldu. Gazetecileri de kapsadığını görüyoruz. Bunun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor” diye konuştu.
Şardan, “Ben tutuklandıktan sonra pek çok meslektaşımın arkasında olduğumu gördüm, çok mutlu oldum. Bu konuda ben biraz sembol oldum ama çok tercih ettiğim bir şey değildi, süreç böyle gelişti. Bugün mahkeme bir karar verir mi bilmiyorum. Raportörün bu konuda biraz iyimser olduğu konusunda bilgi aldım ama içeride ne şekilde bir görüşme olacak bilemiyoruz. Ben son olayım, benden başka da kimse bu süreçleri yaşamasın” ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN – Gazeteciler, nöbette: AYM, “sansür” suçlamalarının odağındaki “dezenformasyon” düzenlemesini görüşecek